Dallime mes rishikimeve të "Përcaktorët"

615 bytes removed ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: {{StyllaMatricatdhepërcaktorët|Përcaktorët}} {{dygishta}}Elementi që ndodhet në prerjen e rreshtit <math>k</math> me shtyllën <math>i</math> të matricës <math>(AB)'</math> ësht...)
 
No edit summary
{{StyllaMatricatdhepërcaktorët|Përcaktorët}}
{{dygishta}}Elementi që ndodhet në prerjen e rreshtit <math>k</math> me shtyllën <math>i</math> të matricës <math>(AB)'</math> është <math>\sum^{n}_{j=1} a_{ij}b_{jk}</math> kurse të matricës <math>B'A'</math> është <math>\sum^{n}_{j=1} b_{jk}a_{ij}</math>. Meqenëse:
<center><math>\sum^{n}_{j=1} a_{ij}b_{jk}= \sum^{n}_{j=1}, b_{jk}a_{ij}</math>,</center>
:prandaj konkludojmë se është e saktë formula <math>(AB)'=B'A'</math>. <br /><br />
<center><big><b>5. PËRCAKTORËT</b></big></center><br>
<center><b>5.1. KUPTIMI I PËRCAKTORIT</b></center>
{{dygishta}}Secilës matricë katrore <math>A=[a_{ik}]^n_{1}</math> të rendit <math>n</math> i shoqërohet një dhe vetëm një numër i caktuar i cili quhet <i>përcaktor (determinant) i matricës</i> ose vetëm <i>përcaktor (determinant)</i> dhe shënohet <math>\det A</math> ose <math>\left| A \right|</math>
{{dygishta}}Kështu për shembull:
10.849

edits