Dallime mes rishikimeve të "Hipi Zhdripi i Fizikës"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
//Fizika gjurmonë thellësishtë dukurit dhe kërkonë ligjet e dukurive të natyrës së vdekur dhe asaj të gjallë, ligje që kanë vlerë edhe në disiplinat tjera ekzakte.
[[/1]]
//#Hapësirat klasike të fizikës#
...Në punim e sipër ...
//#Mekanika#
:* '''Rezistenca elektrike'''
//...që gjurmonë lëvizjet e trupave, e forcave dhe pasojat e tyre.
: X/P
//#Termodinamika#, apo mësimet mbi nxehtësinë
: R=U/I
//...që gjurmon temperaturën e trupave, pranimi dhe largimi i nxetësisë, gjendjet agregate dhe ndrrimet e tyre si dhe përçueshmërin e nxehtësisë.
: U;Tensioni V
//#Elektrodinamika#, apo mësimi mbi rrymen
: I;Intensiteti i rrymës A
//...që gjurmon vetit e trupave të ngarkuar me rrymë elektrike, magnetike; Pasojat e rrymës elektrike, formimin dhe transformimin e energjisë elektrike; qarqet elektrike dhe elementet ndërtuese të tyre.
:* '''Tensioni fillestar i akumulatorit'''
//#Optika#
: X+0.84
//...që gjurmon shpërndarjen e dritës, reflektimin dhe thyerjen e saj; Figurat, veglat optike dhe ngjyrat.
: U~#r+0.84
//#Fizika bërthamre#, apo e atomit dhe bërthamës së tij
: #r;dendësira e thartirës g/cm³
//..që gjurmon ndërtimin e atomeve, ndryshimet në bërthamën e tij; Vetit e rrezatimit radioaktiv; Thërmiat elemetare.
:* '''Ligji i rezistencës'''
//#Teorit e përgjithëshme dhe të veçanta të relativitetit#
: Q*X/P
//#Fizika e trupave të ngurt#
: R=#r*l/A
//#Fizika astronomike dhe gjeofizika#
: l;gjatësia e përçuesit m
//#Biofizika#
: A;rrezja e përçuesit m^2
 
: #r;Rezistenca specifike
*[[/1]]|Fizikantë
:* '''Barazimi i Tomsonit për lëkundjen'''
*[[/100]]|Në punim e sipë
: 2*PI*SQRT(X*P)
: T=2#p*#Ö(L*C)
: L;Induktiviteti H
: C;Kapaciteti F
:* '''Rredhja e nxehtësisë në përçues'''
: P*Q*X
: Q=U*I*t
: U;Tensioni V
: I;Intensiteti i rrymës A
: t;Koha e rrymimit s
:* '''Rezistenca ndaj nxehtësisë në përçues'''
: X*X*Q/P
: Q=U²*t/R
: U;Tensioni V
: R;Rezistenca e omit #W
: t;Koha e rrymimit s
:* '''Efekti i dyfishët (Gjatësia e valëve)'''
: X*P/[c]
: #D#l=#l*v/c
: #l;Gjatësia e valëve m
: v;Shpejtësia m/s
:* '''c;Shpejtësia e dritës'''
: Intensiteti i fushës magnetike të përçuesit
: X/(2*PI*P)
: H=I/(2*#p*r)
: I;Intensiteti i rrymës A
: r;Gjatësia e përçuesit m
:* '''Kapaciteti i dy sferave'''
: 2*PI*Q*P*(1+P*(X^2-P^2)/(X*(X^2-X*P-P^2)))
: C=2*#p*#e*r*(1+r*(a^2-r^2)/(a*(a^2-a*r-r^2)))
: a;Distanca e qendrës së sferës m
: r;Rrezja e sferës m
: #e;konstanta
:* '''Kapaciteti i kondensatorit me pllaka'''
: Q*X/P
: C=#e*A/s
: A;Sipërfaqja e pllakës m²
: s;Afërsia e pllakave m
: #e;konstanta
:* '''Kapaciteti i kondensatorit sferik'''
: 4*PI*Q/(1/X-1/P)
: C=4*#p*#e/(1/r1-1/r2)
: r1;Rrezja e sferës së brendshme m
: r2;Rrezja e sferës së jashtme m
: #e;konstanta
:* '''Kapaciteti i sferës'''
: 4*PI*P*X
: C=4*#p*#e*r
: r;Rrezja e sferës m
: #e;konstanta
:* '''Këndi i thyrjes së rrezes'''
: ARCTAN(X/P)
: #s=ARCTAN(G/s)
: G;Madhësia e objektit
: s;Largësia e objektit
:* '''Dispresioni optik mesatar'''
: X-P
: #t=nF-nC
: nF;Numri i thyerjeve për 486,1 nm
: nC;Numri i thyerjeve për für 656,3 nm
:* '''Numri Aberik për prizëm'''
: (X-1)/(P-Q)
: #n=(nD-1)/(nF-nC)
: nD;Numri i thyerjeve për 589,3 nm
: nF;Numri i thyerjeve për 486,1 nm
: nC;Numri i thyerjeve për 656,3 nm
:* '''Rezistenca I'''
: P^2/X
: R=U^2/P
: P;Puna VA
: U;Tensioni V
:* '''Energjia elektrike'''
: X*P
: P=U*I
: U;Tensioni V
: I;Intensiteti i rrymës A
:* '''Intensiteti i rrymës I'''
: X/P
: I=P/U
: P;Puna/Energjia VA
: U;Tensioni
:* '''Intensiteti i rrymës II'''
: X/P
: I=U/R
: U;Tensioni V
: R;Rezistenca e rrymës
:* '''Intensiteti i rrymës III'''
: SQRT(X/P)
: I=#Ö(P/R)
: P;Puna/Energjia VA
: R;Rezistenca e rrymës
:* '''Energjia e kondensatorit me pllaka'''
: 1/2*X*P^2
: E=1/2*C*U^2
: C;Kapaciteti në F
: U;Tensioni në U
:* '''Intensiteti i fushës së një kondensatorit'''
: X/P
: E=U/d
: U;Tensioni V
: d;Afërsia e pllakave m
10.849

edits