Dallime mes rishikimeve të "Dua të di/Ndodhit/Fizikë"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
<center><font face="Alba super" size="4" color="blue">[[Dua të di]]<br>[[Dua të di/Ndodhi|Ndodhi]]<br><br> në fizikë</font></center><br>
{{Ndodhinë}}
{|class="wikitable" width="100%" style="background-color:#ABCDEF; color:white ; font-face:Peinaud; font-style:italic; font-size:110100%; text-align:centerleft;"
|-
!width="7%px" align=center style="background:#778899; color:white"|Viti
!width="508%px" align=center style="background:#778899; color:white"|NdodhiaViti
!width="1060%" align=center style="background:#778899; color:white"|Shënim<ref>Nëse nxiton fjalët në të kaltërt atëherë hapet një dritare e Enciklopedisë së Lirë "Wikipedia"</ref>Ndodhia
!width="3332%" align=center style="background:#778899; color:white"|FotoShënim
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 3000}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;"{{w|Ora e diellit}}" në {{w|Egjipt}}, {{w|Kinë}}, {{w|Indi}};<br>&nbsp;&nbsp; Pjesa më e madhe e figurave të krijuara nga yjet, pagëzohen me emra.<hrbr>&nbsp;&nbsp;{{w|Egjiptianët}} përdorin {{w|peshorja|peshoren}} me ngarkesë.
<!--|
|{{w|Ora e diellit}}<br>{{w|Peshorja}}
|[[Figura:Sundial (PSF).svg|148px]][[Figura:Samenwaage.jpg|118px]]-->
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|-2769}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Egjiptianë}} krijojnë kalendarin{{w|kalendari}}n 365-ditësh, Viti i ri fillon më 1 Thout (19 korrik), fillimi i vërshimeve të Nilit{{w|Nili}}t.
<!--|
|{{w|Nili}}<br>{{w|Kalendari}}
|[[Figura:Orilla del Nilo.jpg|270px]]-->
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 2750}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Hemisfera}} veriore e {{w|galaktika|galaktikës}} nga {{w|Babilonasit}} pagëzohet sipas sipas figurave të kafshëve.
|colspan="2" | {{w|Babilonasit}} | {{w|Hemisfera}} | {{w|Galaktika}}
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 2500}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Babilonasit}} gjejnë ciklin (babi. sharu) e zënies së diellit dhe të hënës;<br>&nbsp;&nbsp; kinezët{{w|Kinezët}} përdorin hijen e shkopit si akrep i orës.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 2449}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Nga {{w|Kina}}, vëzhgohet lidhja e 5 {{w|planeti|planetëve}} xixëllues.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 2300}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Shënimet e para mbi fluturimin{{w|fluturimi}}n dhe mjetet ndihmëse për fluturim.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 2258}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Kinezët}} fusin në zbatim një kalendarë të bazuar në lëvizjet e {{w|Hëna|Hënës}} dhe Diellit{{w|Dielli}}t.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 2136}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Dy {{w|astronomët|astronom}} të oborrit mbretëror kineze varen. Shkaku llogaritja e gabueshme e {{w|Zënia e diellit|zënies së diellit}}.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 1850}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Objekti për qëllim astronomie i quajtur "{{w|Stonehenge}}" (gurët e varur), ndërtohet si vend i shenjtë.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 1700}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Babilonia|Babiloni}} futet në zbatim {{w|dita}} 24-orësh.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 1500}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Për {{w|koha|matjen e kohës}}, në {{w|Heliopolis}} ndërtohet "KullgjilpëraKullë gjilpëra e Kleopatrës" [ arb. مسلتي كليوبترا ].
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 1450}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Punohet në {{w|bronzi|bronz}} "karroca e diellit" [ dan. {{w|Solvognen}} ] në Trundholm (Danimark{{w|Danimarkë}})
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 1400}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Kinezët}} paraqesin gjatësinë e {{w|viti|vitit}} me 365 ditë dhe 1/4 e ditës.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 1223}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Siria|Siri}} përshkruhet gjerësisht zënia e diellit (5 mars).
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 763}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Përshkrimi më i moçëm i {{w|zënia e diellit|zënies së diellit}} tek {{w|babilonasit}} (15 qershor).
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 720}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Kinë}} mbahen shënime për {{w|Kometa}} dhe {{w|Ylli|Yjeve}}Rinjërijnë (Nova).
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 700}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; Lëvizjet themelore të {{w|planeti|planetëve}} tashmë janë të njohura.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 624}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Talesi {{w|Talasi i Mileti}} ({{w|-552}}).
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 594}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp; {{w|Soloni}} [ gr. Σόλων ] pas shtatë shekujsh përmirëson kalendarin e quajtur "{{w|Lunisolar}}" .
|&nbsp;&nbsp;Soloni
[ gr. Σόλων ] pas shtatë shekujsh përmirëson kalendarin e quajtur "Lunisolar"
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 585}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Talasi i Miletit}} parallogarit ekzaktë {{w|zënia e diellit|zënien e diellit}} për datën 25 maj.
|&nbsp;&nbsp;Talesi
i Miletit parallogarit ekzaktë zënien e diellit për datën 25 maj.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 575}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Anaksimandëri i Miletit}}, publikon {{w|Harta e Botës|hartën e parë të Botës}}.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 500}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Fillozofia{{w|Filozofia}} e natyrës me katër elemente, dominon Gren{{w|Greqia e vjetër|Greqinë e vjetër}}; Futja në batim e kalendarit; {{w|Pitagora Filoaisi i Kroton-itKrotonit}}, neme një flaë{{w|flaka|flakë}} në qendër, argumenton botëkuptimet e tij për qendrën e {{w|Gjithësia|Gjithësisë}}.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 467}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Anaksagorasi i Klazomenait}}, përshkruan rënien spektakularespekulatore të një {{w|Meteori}}.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 450}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Filozofi Empedokles ligjëron se materia as nuk fitohet, as nuk humbet.<hrbr>&nbsp;&nbsp;{{w|Demokriti}} dhe {{w|Epikuri}} e kuptojnë dritën si jashtëqitje të trupave.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 440}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Aristylosi{{w|Aristilosi i Samosë}} dhe {{w|Timoharisi}} gjejë vendet e {{w|Ylli|Yjeve}} të palëvizshme [ lat. stellae fixae ]<hrbr>&nbsp;&nbsp;{{w|Metoni}} me ndihmen e treguesit të hijes "{{w|Gnomon}}" [ gr. γνώμων] tregon pikat ekstreme të kthimit të diellit{{w|dielli}}t.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 432}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Sipas Metonit futet në zbatim për 19 vite një kalendarë me 235 vite.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 420}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Demokriti}} themelon "Mësimet mbi atomin", esipas cila vetëmcilës {{w|atomi|atomet}} mënyrëdallohen gjeometrikevetëm dallonpër nga pozita {{w|gjeometria|gjeometrike}} e sajtyre.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 400}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Në {{w|Greqinë e vjetër}} ndizet zjarri me ndihmen e {{w|Dielli#energjia e diellit|energjisë së diellit}}.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 388}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Platoni}} themelon "Akademin{{w|Akademia e Athinës|Akademinë}}" në Athinë.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 384}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;({{w|Aristoteli}} ({{w|-322}})
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 383}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Babilonasit}} përdorin një {{w|kalendari|kalendarë}} të bazuar sipas {{w|Hëna|Hënës}}, me 7 {{w|viti i brishtë|vite të brishta}} në 19 vite.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 380}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Kidinuni}} cakton kohëzgjatjen mesatare, në mes të fazave të barabarta të {{w|Hëna|Hënës}}, me vlerë prej 29,530594 {{w|dita|ditëve}}.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 365}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Heraklidi i Pontusit}}, shpjegon lëvizjet e përditshme të {{w|qielli|qiellit}} sipas {{w|Toka|rrotullimit (rotacionin) të Tokës}}.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 360}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Aristoteli}} për "{{w|rënia e lirë}}" thotë se është "{{w|lëvizje e nxituar}}", mirëpo e përjashton që trupat e rëndë bien më shpejtë se ata të lehtë.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 320}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Aristarki{{w|Aristaku i SamosSamosë}} ({{w|-250}}).
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|-300}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Në {{w|Kinë}}, për herë të parë përmendet Kompasi{{w|Busulla}}.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 287}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Arkimedi i Syrakusit}} ({{w|-212}}).
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 276}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Eratostenesi i Kyrenesë}} ({{w|-195}}).
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 270}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Aristaku}} vërteton për të parën herë, pamjen e botës sipas "helioqendrës".
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 265}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Aistaku{{w|Aristaku}} llogarit afërsinë e Diellit{{w|Dielli}}t (4,8 mil. km.) dhe të {{w|Hëna|Hënës }}.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 240}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Eratostenesi i Kryrenesë}} paraqet perimetrin e {{w|Toka|Tokës}}.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 238}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Egjiptasit{{w|Egjiptianët}} fusin në zbatim {{w|viti i brishtë|vitin e brishtë}}, për çdo katër vite.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 214}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Arkimedi}} vërteton ligjin e "{{w|momenti i forcës|momentit të forcës}}", konstrukton vinçin{{w|vinçi}}n dhe peshëngritësin{{w|peshëngritësi}}n me ujë e ventil.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 200}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Kinezët}} përdorin {{w|pasqyra|pasqyre}} të lakuara për mbledhjen e rrezeve të diellit; {{w|Peshëngritësi}}, {{w|Rrota|Rrotë-dredhatori}}, {{w|rrota|Rrotë-ngjeshatori}}, {{w|Rrota}}, {{w|rrota|Rrotëza}},{{w|Kaçavida}}, {{w|Dhëmbëzori}} dhe {{w|Spiralja}} tashmë janë të njohura dhe përdorën në {{w|Kinë}}, ku edhe është futur në zbatim {{w|kalendari}} me vite "{{w|Lunisolare}}" (7 vite të brishta brenda 19 viteve) .
Kaçavida, Dhëmbëzori dhe Spiralja tashmë janë të njohura dhe përdorën në Kinë, ku edhe është futur në zbatim kalendari me vite "Lunisolare" (7 vite të brishta brenda 19 viteve)
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 160}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Hiparkosi}}, përpilon pjesën më të rëndësishme të "{{w|Almagest}}"-it [ arb. الكتاب المجسطي ].<hrbr>&nbsp;&nbsp;Në {{w|Pergamonë}} paraqitet në publikë një {{w|Glob i Tokës}}.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 134}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;{{w|Hiparkosi}} vëzhgon një {{w|kometa|komet}} dhe përpilon një katalog me mbi 1000 {{w|ylli|yje]}, ashtu që të mund të regjistrohen ndryshimet e mundshmelëvizjeve të tyre.
|-bgcolor="#fffaf0"
| style="text-align:right;" | {{w|- 70}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Në {{w|Athinë}} ndërtohet "{{w|Kulla e Erës}}", e cila ekziston edhe sot.
|-bgcolor="#f5f5f5"
| style="text-align:right;" | {{w|- 46}}&nbsp;&nbsp;
|&nbsp;&nbsp;Futja në zbatim e {{w|Kalendari Julian|kalendarit Julian}}.
|}
{{Ndodhinë}}
10.849

edits