Dallime mes rishikimeve të "Jeta dhe Vdekja/17"

No change in size ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: {|border="1" align="center" width=90% cellpadding="1" cellspacing="0" style="background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse;" |- !colspan="2"|<br><big>Ç’ËSHT...)
 
No edit summary
Këtë, më së miri, e përshkruan Kur’ani Kerim, në të cilin All-llahu i Lartmadhëruar thotë:
:<big>'''" و ان الدار الأخرة لهي الحيوان لو كانوا يعلمون "'''</big>
 
:“''' ...dhe vërtet, (jeta e) botës tjetër është jetë. Sikur ata t’a dinin këtë.”'''<ref>Kur’an, 29 / 64</ref>
<big>'''" و ان الدار الأخرة لهي الحيوان لو كانوا يعلمون "'''</big>
 
“''' ...dhe vërtet, (jeta e) botës tjetër është jetë. Sikur ata t’a dinin këtë.”'''<ref>Kur’an, 29 / 64</ref>
 
Kjo do të thotë se bota e ahiretit është jeta e vërtetë, të cilën do t’a jetojë njeriu, ndërsa jeta e kësaj bote, sado që njeriu të jetojë në të, është e kufizuar. Kjo është jeta eksperti-mentale-sprovë e njeriut. Këtu nuk ka përjetësi.
I Lartësuari, në Kur’anin Kerim, thotë:
:<big>'''" استجيبوا لله و للرسول اذا دعاكم لما يحييكم "'''</big>
 
:“'''...përgjigjuni''' (bindshëm) '''All-llahut dhe të Dërguarit Tim kur ju thërret, meqë iu ngjall juve...”'''<ref>Kur’an, 8 / 24</ref>
<big>'''" استجيبوا لله و للرسول اذا دعاكم لما يحييكم "'''</big>
 
“'''...përgjigjuni''' (bindshëm) '''All-llahut dhe të Dërguarit Tim kur ju thërret, meqë iu ngjall juve...”'''<ref>Kur’an, 8 / 24</ref>
 
Përshkrimi i tillë është për besimtarët. I Lartësuari u ligjëron atyre, duke qenë të gjallë. Si mund t’iu thuhet ‘meqë iu ngjall juve’, ndërkohë që këta janë të gjallë?
I Lartësuari All-llah, çdo gjallesë të gjallë në këtë botë e quan të vdekur, ndërsa kuptimi i fjalës ‘i vdekur’, do të thotë se do të përfundojë kushtimisht në vdekje. Për këtë, i Lartma-dhëruari, i ligjëron të dërguarit të Tij, Muhammedit s.a.v.s., duke i thënë:
:<big>'''" انك ميت و انهم ميتون"'''</big>
 
:“''' Pa dyshim, ti je i vdekur''' (vdekshëm) '''dhe ata, gjithashtu, janë të vdekur (vdekshëm)'''.” <ref>Kur’an, 39 / 30</ref>
<big>'''" انك ميت و انهم ميتون"'''</big>
 
“''' Pa dyshim, ti je i vdekur''' (vdekshëm) '''dhe ata, gjithashtu, janë të vdekur (vdekshëm)'''.” <ref>Kur’an, 39 / 30</ref>
 
Kjo thënie i është dedikuar të Dërguarit të All-llahut s.a.v.s. dhe shokëve të tij duke qenë të gjallë. Si mund të kuptohet kjo këshillë e All-llahut xh.sh., se ata janë të vdekur? Për arsye se ky do të jetë përfundimi i tyre. Njeriu prej momentit që lind dhe fillon jetën e tij, përballet me vdekjen. Vdekja vazhdon t’a ndjekë të zotin e vet derisa t’i vijë exheli <ref>Momenti i caktuar për të ndërruar jetën, momenti i vdekjes.</ref> dhe kështu t’a kryejë detyrimin e pjesës së vet.
I Lartëmadhëruari thotë kështu në Kur’anin Kerim:
:<big>'''تكفرون بالله و كنتم أمواتا فأحياكم ثم يميتكم ثم اليه ترجعون" كيف “'''</big>
 
:'''“ Si po e mohoni All-llahun, kur ju ishit të vdekur, pastaj Ju dha jetë, pastaj do t’iu vdesë, pastaj përsëri tek Ai do të ktheheni.”'''<ref>Kur’an, 2 / 28</ref>
<big>'''تكفرون بالله و كنتم أمواتا فأحياكم ثم يميتكم ثم اليه ترجعون" كيف “'''</big>
 
'''“ Si po e mohoni All-llahun, kur ju ishit të vdekur, pastaj Ju dha jetë, pastaj do t’iu vdesë, pastaj përsëri tek Ai do të ktheheni.”'''<ref>Kur’an, 2 / 28</ref>
 
Këto janë etapat e jetës të cilat i kalon çdo njeri. Ato janë të ndara në katër stade:
 
Pra, edhe vdekja paska përfundimin e vet. I Lartma-dhëruari All-llah do t’iu thotë banuesve të xhennetit:
:<big>'''" لا يذوقون فيها الموت الا الموتة الاولي ووقاهم عذاب الجحيم "'''</big>
 
:“'''Në të (xhennet) nuk do t’a shijojnë vdekjen, përveç vdekjes së parë (të kësaj bote) ndërsa ata do t’i ruajë (All-llahu) prej dënimit të xhehennemit'''.”<ref>Kur’an, 44 / 56</ref>
<big>'''" لا يذوقون فيها الموت الا الموتة الاولي ووقاهم عذاب الجحيم "'''</big>
 
“'''Në të (xhennet) nuk do t’a shijojnë vdekjen, përveç vdekjes së parë (të kësaj bote) ndërsa ata do t’i ruajë (All-llahu) prej dënimit të xhehennemit'''.”<ref>Kur’an, 44 / 56</ref>
 
Kështu pra, kuptuam se edhe vdekja ka fundin e vet. Ndërsa jeta do të mbetet e përhershme në amshueshmëri. Jeta pra, është bazamenti i universit ndërsa vdekja vetëm sa kapë-rcen nëpër të.
2.824

edits