Dituria
Ku jini ju, o mjeshtrit e dëgjuar,
Shkëlqim me veprat botës ju që i dhatë,
Ju filozofër mëndjes gjë që s’latë,
Ku janë ato që i shkuat nëpër duar?


Politikanë e diplomat’ të shquar
Si mendjemprehtë kokë e tru që vratë,
Këshilla që pë pndanit ditë e natë
Dhe predikonit paqen pa pushuar?


Qysh, fjal’ apo me bisht gënjeshtra ishin
Me dorën tuaj gjithë ato që shkruat,
A lodra qenë që ta prishin?


O mjer ata që mendjes suaj merren,
Ju veprat në varreza sot i ndrruat;
Se mbi vëllimet njerëzit po theren!...


1916
Asdreni
Burimi: Gazeta "Shqiptarja.com" 12.11.2013